ANALÝZA ČKP: CENA POVINNÉHO RUČENÍ DOSÁHLA SVÉHO DNA

V Praze dne 31. ledna 2018 – Dle podrobné analýzy České kanceláře pojistitelů (ČKP) už může cena povinného ručení dále klesat pouze na úkor dalšího prohlubování ztrát. Od roku 2010 průměrné pojistné pokleslo v dnešních cenách o 24 %, zatímco průměrná škoda stoupla o 47 %. Před rokem pojišťovny tratily zejména u rizikových segmentů, dnes se tento trend týká celého trhu s povinným ručením.

V případě pojištění osobních automobilů pojišťovny vyberou o 12 % pojistného méně, než zaplatí na škodách. Skutečné roční pojistné u osobních automobilů dosahuje 15,8 mld. Kč, zatímco celková výše škod, nákladů spojených s vyřízením škod a správou smluv a dalších provozních nákladů představuje částku 17,65 mld. Kč. „Ještě negativnější situace vychází v segmentech nákladních automobilů včetně tahačů, kde celková nedostatečnost pojistného dosahuje dokonce 30 % aktuální výše pojistného,“ uvádí Petr Jedlička, hlavní pojistný matematik ČKP. Skutečné pojistné pro tato vozidla odpovídá 3,7 mld. Kč, zatímco roční úhrn škod a dalších souvisejících nákladů dosahuje částky 4,8 mld. Kč. Podobně je na tom také nejrizikovější skupina vozidel pojištěných leasingovou společností,
kde ztráta dosahuje 27 %.

Tyto velmi negativní výsledky ovlivňuje dlouhodobý pokles průměrného pojistného a stále rostoucí výše škod. „Do zvyšující se úrovně škodní inflace se promítá příznivý ekonomický vývoj České republiky a rostoucí průměrné mzdy, které vycházejí ze zvyšující se ceny práce i z ceny oprav v servisech. Kvůli modernizaci vozového parku se průběžně projevuje také vyšší technologická náročnost a cena náhradních dílů. V neposlední řadě se vliv nového občanského zákoníku neprojevuje pouze v rovině očekávání budoucího vývoje škod na zdraví, ale jejich navýšení je již každodenní realitou,“ vysvětluje Petr Jedlička.

Trh s povinným ručením v současné době nabývá pouze pod vlivem nárůstu počtu pojištěných vozidel (3 %), který ovšem nedosahuje ani zdaleka takového růstu jako meziroční navyšování průměrné škody na zdraví (7,6 %) a na majetku (4,1 %). V souvislosti s nárůstem počtu pojištěných vozidel se zvyšuje také počet řešených škod povinného ručení (o 5,2 %). Cena průměrného pojistného přitom meziročně klesá o 0,6 %, na 2764 Kč. „Tento vývoj, který stále více rozevírá nůžky mezi cenou a náklady, je zcela neudržitelný. Pojišťovny se teď musí víc než kdy jindy soustředit na správné nastavení hodnocení rizika,“ uzavírá Jan Matoušek, výkonný ředitel ČKP.

< < zpět

Miroslav Kostka

IČO: 18108431

ČNB - registrace u České Národní Banky zde 

+420 777 279 245
miroslav.kostka@iallianz.cz 

Působím na Moravě , ale díky digitálnímu světu mám klienty po celé ČR.

Kanceláře

Zemské ředitelství  

28. října 1623/135, 702 00 Ostrava

Ostrava, 702 30

 mapa

Střítež 74 Střítež 739 59  mapa

Sociální sítě

.

.

.

.

.

Menu

MENU - NEMAZAT!!! NEPŘESOUVAT